Bylinky na podporu plodnosti

Publikováno: 10.5.2021
Rubrika: Bylinky

I paní Mojžíšová doporučovala ženám na 1. návštěvě čajové směsi, které má každá popíjet 2-3 krát denně. Ani v jedné této její směsi není bylinka o které Marie Treben říká, že je všelékem při všech ženských nemocech. Ba naopak při léčbě na podporu plodnosti se nedoporučuje podávat kontryhel, protože tzv. ženské čaje, čaje připravené pro ženy v klimakteriu můžou způsobovat krvácení bez předchozí ovulace. Když byste pátrali po tom jaké účinné látky kontryhel má, tak narazíte mimo třísloviny, hořčiny atd. i na izoflavony, fytosteroly – sitosterol a spinasterol, tudíž tzv. fytoestrogeny.

https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/byliny/86-kontryhel-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani

A když to víc zobecníme, tak se nedoporučuje podávat žádné fytoestrogeny, které toto právě způsobují, takže ani potravinové doplňky se sojou či červeným jetelem.

A které bylinky naopak mohou pomoci?

Třezalka – lidové názvy jsou bylina sv. Jana, čarovník, prostřelenec, krevníček. Marie Treben uvádí, že třezalka podporuje vývin ženských orgánů a pomáhá vyléčit nepravidelnosti menstruace. Zmírňuje krvácení, vyznačuje se mírným sedativním účinkem- užití při nespavosti, úzkostech, stresu a depresích- a má hojivý a protizánětlivý účinek. Stabilizuje hormonální výkyvy, tudíž se užívá i v klimakteriu. Při jejím užívání se může objevit přecitlivělost na sluneční záření – červené fleky na kůži. Paní Mojžíšová ji má ve své druhé směsi.

https://www.pharmapoint.cz/herbar/trezalka-teckovana/

Řebříček (Achillea millefolium) – užívá se při nadměrném krvácení při menstruaci a různých druhotných anémiích, působí protizánětlivě a podporuje hojení. I latinský název je odvozený od Achilla, který údajně ošetřoval krvácející zranění právě touto rostlinou. Paní Mojžíšová ho má ve své první a třetí směsi.

https://botany.cz/cs/achillea-styriaca/

Heřmánek pravý (Matricaria chamomilla)- působí protizánětlivě a dezinfekčně, uvolňuje křeče- příznivé účinky na děložní křeče a při poruchách menstruace- a zvyšuje pocení. Dále také harmonizuje nejen fyzickou stránku těla, ale i psychickou – je vhodný na problémy se spánkem. Dá se nanášet na jizvy a popáleniny. Paní Mojžíšová ho má ve své druhé směsi.

https://www.semena.cz/hermanek/846-hermanek-rimsky-anthemis-nobilis-semena-01-g.html

Měsíček – pročišťuje organismus, podporuje krevní oběh a napomáhá hojení ran, působí spazmolyticky, při silné menstruaci a menstruačních bolestech působí na zmírnění obtíží. Zevně na urychlení hojení jizev, omrzlin, spálenin…jeho užití je opravdu velmi široké a dá se užívat ve formě čaje, kloktadla, odvaru nebo zevně ve formě masti či oleje. Paní Mojžíšová ho má ve své druhé směsi.

https://www.kosmetickesuroviny.cz/Mesicek-lekarsky-50-g-d107.htm

Šípek – obsahuje hlavně vitamín C, příznivě působí při jarní únavě a krvácivých stavech, zvyšuje odolnost proti infekčním onemocnění. Paní Mojžíšová ho má ve své první směsi.

https://bylinkopedie.cz/sipek-ruze-sipkova/

Pupalka – pupalkový olej příznivě ovlivňuje průběh menstruačních cyklů na ovulační cykly, upravuje hlenový příznak, má příznivý vliv na cysty na potíže v souvislosti s klimakteriem, zvyšuje libido u žen. Má analgetický efekt při bolestivé menstruaci a uplatňuje se při léčbě premenstruačního syndromu. A uvádí jako lék proti kocovině :).

https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/byliny/163-pupalka-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti

Kotvičník – neboli přírodní nápoj lásky – upravuje funkci folikulů – zvyšuje hladinu folikulárních estrogenů, má protizánětlivé účinky. U mužů zvyšuje hladinu testosteronu až o 30%. Zvyšuje sexuální libido.

https://www.magazinzahrada.cz/kotvicnik-prirodni-napoj-lasky/

V čajových směsích paní Mojžíšové najdete bylinek ještě o něco víc, ale tady jsem vám popsala ty, u kterých jsem našla, že účinkují na některé z problémů ať s bolestivou menstruací, tak s nadměrným krvácením, či to jsou bylinky protizánětlivé. Každou ze směsí, které jsou celkem tedy 3, se doporučuje pít ne déle než 6 týdnů a to po projití varem a louhování půl hodiny popíjet 2-3 krát denně před jídlem.

Než začnete jakoukoli bylinku užívat, tak si dobře přečtěte jak se má správně užívat, protože síla jejich účinků je mnohdy opravdu veliká a mohla by vás překvapit nejen pozitivním efektem.

Určitě to není konečný seznam bylinek, které mohou při terapii pomoct, takže pokud víte o nějaké zázračné bylince, která zde není , tak klidně napište a seznam doplním ať bylinky mohou co nejvíc pomoct.

Zdroje:

Naše rostliny v lékařství – Korbelář Endris

Kurz terapie dle Ludmily Mojžíšové pořádaný paní Volejníkovou

Naprohelp – MUDr Lázničková

www.mojemedicina.cz